Behöver du laga mat till många? Här är tre enkla och smidiga recept som garanterat blir en hit. Med rätt planering, smarta portioneringstips och recept som passar både stora och små, kan du servera en fantastisk måltid utan stress. 

Tre rätter som alltid går hem vid stora middagar

Nyckeln till att lyckas med mat för många är att välja rätter som kan förberedas i förväg och enkelt skalas upp för större sällskap. Oavsett om du serverar kött, fisk eller vegetariskt finns här något för alla. 

1. Krämig fisksoppa med lax och räkor 

En krämig fisksoppa är ett perfekt val för stora sällskap. Basen består av purjolök, morötter och smör, tillsammans med fiskbuljong och grädde. För att få till den rätta smaken kan du krydda med körvel och cayennepeppar, eller välja paprikapulver för en mildare ton. Lägg i frysta bitar av lax, torsk och räkor för en fyllig och mättande rätt som enkelt kan lagas i större mängder. Servera med skivade baguetter toppade med majonnäs eller aioli för en extra touch.  

Tips! Fisksoppan blir ännu godare om den förbereds dagen innan och får stå och dra till sig smakerna. 

2. Pasta med kyckling och pesto 

Pasta är alltid ett säkert kort, och en pastarätt med kyckling och pesto passar både stora och små. Koka pasta och blanda den med grillad kyckling, pesto, soltorkade tomater, cocktailtomater och gurka. För extra fräschör kan du lägga till isbergssallad eller rucola. Förhöj smaken ytterligare med krossade valnötter och fetaost. 

Denna rätt kan serveras varm eller som en pastasallad – perfekt för bufféer eller middagar där maten behöver stå framme en stund utan att förlora sin fräschör.  

3. Halloumipanna med rostad sötpotatis och avokadodressing 

Halloumi är ett populärt vegetariskt alternativ som uppskattas av många. Rosta sötpotatis, morötter och rödlök i ugnen tills de blir gyllene och mjuka. Stek halloumi tills den blir krispig och blanda med quinoa, färsk spenat och kikärtor för en mättande bas. Toppa rätten med rostade solroskärnor för extra crunch. Servera med en krämig avokadodressing på avokado, limejuice och olivolja. Om avokadon inte är mogen är hummus ett gott alternativ.  

Tips! Den här rätten kan lätt anpassas till veganer genom att byta ut halloumin mot tofu eller en vegansk ost. 

Hur mycket mat ska jag räkna med per person? 

När du lagar mat för många är det viktigt att beräkna rätt mängd för att undvika svinn och se till att alla blir mätta. Här är några grundläggande portioneringstips: 

Tips på hur du serverar mat för många

En flexibel ”ta-själv”-servering är ofta den enklaste lösningen för stora sällskap. Du kan skapa olika matstationer, till exempel en pastastation, en salladsstation och en station med olika proteinalternativ som kyckling, fisk eller vegetariska alternativ. Genom att erbjuda olika tillbehör, som såser och grönsaker, får gästerna möjlighet att kombinera sina egna måltider efter smak och behov. 

Stora skålar och grytor med mat där gästerna själva tar för sig är också ett bra alternativ. Det skapar en avslappnad stämning och gör det lättare att hålla maten fräsch och tillgänglig. 

Dryck att bjuda på 

Drycken är en viktig del av måltiden, och här är några förslag för att möta allas behov: 

Desserter som passar stora sällskap

När det gäller desserter är det bäst att välja något som kan serveras i stora mängder. Här är några idéer: 

Lyckas med att laga mat för många 

När du planerar mat för större sällskap är det alltid bra att ha några pålitliga recept som både är enkla att laga och lätta att skala upp. De här rätterna kommer garanterat att uppskattas av alla dina gäster, samtidigt som du undviker onödig stress i köket. Med rätt planering och smidiga tips kan du njuta av sällskapet och servera god mat utan att känna press. Att laga mat för många kan vara både enkelt och roligt!