Att bli förälder är en av de största och mest omvälvande händelserna i livet. De första dagarna är fyllda med nya rutiner, ögonblick av ren glädje, och säkert lite kaos. Genom möjligheten att ta ut 10 betalda dagar vid barns födelse kan du som partner finnas där för din nyfödda och din partner och skapa en trygg grund som familj. 

Vad innebär de 10 dagarna vid barns födelse? 

De 10 dagarna vid barns födelse är särskilt utformade för att du ska kunna vara hemma och fullt ut närvarande. Vissa föräldrar använder alla dessa dagar direkt, medan andra sprider ut dem över den första tiden, men ni väljer vad som passar er bäst. De måste dock tas ut inom 60 dagar från hemkomsten. Efter de 10 dagarna kan du ta ut föräldrapenning tills barnet fyller 12 år. Ersättning ligger på ungefär 80 % av din lön. 

Tips: Om du börjar använda dagarna direkt efter hemkomst, tänk på att skicka in ansökan inom 90 dagar från din första lediga dag för att säkra ersättningen. Att veta att din inkomst är täckt gör att du kan fokusera helt på din familj, utan ekonomisk stress under dessa ovärderliga, första dagar. 

Praktisk guide – så här ansöker du om 10-dagarsledigheten 

Ansökan om de här dagarna är enkel och görs digitalt via Försäkringskassan, men om ni inte är gifta måste ni först bekräfta föräldraskapet. 

Checklista för en smidig ansökan: 

  1. Bekräfta föräldraskapet (om ni inte är gifta) digitalt eller kontakta familjerätten i din kommun.
  1. Logga inFörsäkringskassan
  1. Välj datum och omfattning (hela dagar, halva dagar, eller kortare stunder). 
  1. Skicka in ansökan och anmälan för att få ersättningen inom några dagar efter godkännande. 

Vad händer om barnet behöver vård på sjukhus? 

Ibland sker saker man inte planerat, och om ert barn behöver vård på sjukhus efter födseln kan ni ansöka om VAB (vård av barn) istället. När ert barn är utskrivet kan ni gå över till att använda de 10 dagarna och föräldrapenning. 

Dubbeldagar – för extra tid tillsammans 

Utöver de 10 dagarna i början finns också möjligheten att ta ut dubbeldagar, där båda föräldrarna kan vara lediga samtidigt och få ersättning. Det kan vara för speciella ögonblick, tuffare perioder eller för att bara spendera mer tid tillsammans. 

Tips: Från och med juli 2024 får ni fler dubbeldagar (60 istället för 30) och ni kan också överlåta dubbeldagar till nära släktingar, som mor- eller farföräldrar, om ni vill ha extra stöd. 

Ta vara på de här dagarna – de är starten på er nya familj 

Att ha möjligheten till dessa 10 dagar vid barns födelse innebär en chans att verkligen finnas där med ert barn och stödja varandra under den allra första tiden. Varje familj har sitt eget tempo, och det viktigaste är att ni hittar en plan som passar just er. Genom att slappna av och fokusera på att vara tillsammans, kan ni landa i ert nya familjeliv och skapa minnen som ni alltid kommer att bära med er.

10 dagar vid barns födelse – Länktips!

Försäkringskassan – 10-dagar vid barns födelse

Skatteverket – Bekräfta föräldraskap