Har du kämpat med att få till tunna pannkakor, men de blir alltid för tjocka, bränner fast, eller går sönder? Här hittar du tips och knep för att lyckas varje gång – med lätt och frasig konsistens som gör pannkakorna gyllenbruna och delikata.

Ingredienshemligheterna bakom tunna pannkakor

  1. Lätt och lös smet är hemligheten – För tunna pannkakor behöver smeten vara rinnig. Ett riktmärke är att använda ungefär hälften så mycket mjöl som total mängd vätska. Den lösare konsistensen gör att smeten sprider sig lätt och blir tunn i pannan.
  2. Blanda mjölk och vatten för bästa balans – En blandning av mjölk och vatten ger pannkakorna den perfekta kombinationen av lätthet och smak – vattnet för frasiga kanter och mjölken för en mjuk, rund smak och färg. Ett bra förhållande är ungefär tre delar mjölk och en del vatten. Testa dig fram och justera tills du hittar din perfekta balans mellan krispighet och fyllighet.
  3. Lagom med fett för en fin yta – Flytande smör och rapsolja är smidigt att använda och gör det enkelt att få en tunn, jämn fetthinna.

Rätt stekteknik för tunna och jämna pannkakor

  1. Låt smeten vila – En vilotid på 15–20 minuter gör smeten mer elastisk. Under tiden hinner mjölet svälla och smeten blir smidigare, vilket gör det lättare att få tunna, släta pannkakor som håller formen.
  2. Förvärm pannan rätt – En lagom uppvärmd panna är hemligheten bakom bra pannkakor. Testa temperaturen genom att hälla i en liten klick smet: den ska bubbla lätt utan att direkt brännas fast. För bästa resultat, håll temperaturen runt medelvärme (5–6 på en skala från 1 till 10). Om smeten sprider sig långsamt är pannan för sval, och om den ryker eller fräser för mycket kan den vara för het.
  3. Fördela smeten jämnt – När du häller smeten i pannan, luta den i en mjuk cirkelrörelse så att smeten täcker botten tunt och jämnt. Detta skapar ett tunt lager som gräddas jämnt och ger tunna pannkakor varje gång.
  4. Använd en tunn stekspade för att vända – En tunn stekspade i plast eller silikon är idealisk för att glida in under pannkakan och vända den utan att den går sönder.

Välj rätt stekpanna!

Att välja rätt panna kan vara avgörande för att få till tunna pannkakor.

Grundrecept för tunna pannkakor

  1. Vispa ihop äggen (2 st)
  2. Blanda i ungefär tre delar mjölk och en del vatten (3dl + 1dl)
  3. Rör sedan ner en nypa salt och ungefär hälften så mycket mjöl som total vätskemängd (2 dl)
  4. Låt smeten stå i 15–20 minuter
  5. Värm en stekpanna till medelvärme och tillsätt smör eller olja
  6. Häll i smet och luta pannan försiktigt för att fördela ett tunt lager
  7. När smeten börjar bubbla och kanterna släpper lätt är det dags att vända

Med dessa knep får du perfekt tunna och krispiga pannkakor varje gång!